BARTËSI PRIVAT I ARSIMIT TË LARTË
Niveli: Master
Drejtimi: Shkenca Kompjuterike dhe Inxhinieri
Tema: IPTV over FTTH
Ment...
Objektivi
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Çka është IPTV ?
Teknologjia e IPTV
Network Components of IPTV Services
Avantazhet e...
Hyrja
Mënyra te cilën njerëzit i përdorin shërbimet internetin sot, ka bërë që të
ngritën kërkesat për internetin brez gje...
IPTV dhe Internet TV
"Interneti i Hapur (Open Internet)" përmes një lidhje broadband
në parim është i aftë për të siguruar...
Çka është IPTV ?
•
•
•
Internet Protocol Television (IPTV) mundëson dërgimin e përmbajtjeve
multimediale në sistemet e ...
Çka mundëson IPTV ?
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
Shikimin e kanaleve televizive në cilësinë më të lartë (Full HD),
Një aftësi ...
IPTV all-in-one
http://www.nevron.eu/support/iptv-document
IPTV Middleware
http://www.nevron.eu/support/iptv-document
Mënyra skematike e transmetimit të videos
Format e transmetimit të videos
•
Multicast komunikimet i referohen one-to-many
ose many-to-many komunikimeve.
Çka është FTTx?
"Fibrat në X (FTTx)" është një term i përgjithshëm për çdo arkitekturë
broadband të rrjetit e cila përdor ...
Çka është FTTH ?
• Fiber - To - The - Home është arkitektura ideale e fiber optic
rrjetave.
• Ne ketë arkitekture, fibri o...
FTTH Arkitekturat
Passive Optical Networks (PONs)
 E perdor strand for a portion of the networks distribution
 Përdor sp...
Architectures – PON (A-. E- or G-)
Usually 10-20 km
//
//
//
//
//
ONU
//
//
Optical splitter
1x16 (1x2, 1x8)
1x32 ...
Architectures – Active Node
Up to 70 km
Up to 10 km
//
OLT
//
//
//
ONU
//
//
Processing
(powered)
//
Architectures – Hybrid PON
Up to 70 km
Up to 10 km
//
OLT
Optical splitter
//
//
//
//
ONU
//
Processing
(powered...
Te dhëna Teknike - Shpejtësia
• ADSL, cable modem ~0.5 to ~1.5 Mb/s shared,
asymmetrical
• FTTH ~10 to 30 Mb/s non-shared...
PON link budgets
Një sistem është i limituar ne distancën ne te cilën mund te dërgoj sinjalin dhe ne numrin
maksimal te sp...
PON link budgets
Nje logaritje e humbjeve ne sinjal pas ndarjeve (split) te ndryshme te fijes optike
Splitter Ratio
1:2
...
FTTH Pajisjet
Një rrjetet tipike FTTH ka :
“Optical Line Terminal” (OLT) ose switch në “Headend” ose “Central Office”.
OLT...
Përparësitë e FTTH
• Nuk ka komponentët aktivë në mes të Head - end
dhe përdoruesit duke minimizuar koston e
mirëmbajtjes ...
Fiber teknologjia është e gjelbërt
• Përdorimi i kabllot e fibrave optike në mënyrë të
konsiderueshme zvogëlon gjurmët e k...
Literatura
[1] "Computer Networks and Internets" Fifth Edition – D.E. COMER
[2] http://www.motama.com/iptv.html (As seen o...
Pyetje ?
YLL FERIZI
ferizi@gmail.com
Ju faleminderit
për vëmendjen
of 25

IPTV over FTTH - Albanian

Published on: Mar 4, 2016
Published in: Technology      


Transcripts - IPTV over FTTH - Albanian

 • 1. BARTËSI PRIVAT I ARSIMIT TË LARTË Niveli: Master Drejtimi: Shkenca Kompjuterike dhe Inxhinieri Tema: IPTV over FTTH Mentori: Dr.sc. Zhilbert Tafa Kandidati: Yll Ferizi
 • 2. Objektivi 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Çka është IPTV ? Teknologjia e IPTV Network Components of IPTV Services Avantazhet e IPTV Çka është FTTx dhe FTTH ? Llojet e FTTH Pse FTTH të përdoret për IPTV ? Pse te përdoret GPON ? Konkluzionet
 • 3. Hyrja Mënyra te cilën njerëzit i përdorin shërbimet internetin sot, ka bërë që të ngritën kërkesat për internetin brez gjerë të shpejtësisë së lartë dhe të pa imagjinuar pak vite më herët. Gjithnjë e më shumë punëtorë punojnë nga distanca (telecommuting), konsumatorët shikojnë kanale HDTV, shpesh në disa TV në të njëjtën shtëpi dhe në të njëjtën kohë. Ata download-ojnë dhe upload-ojnë multimedia, fotografi dhe përdorin peer-to-peer shërbimet. Ata luajnë lojëra online që kërkojnë shpejtësi të lartë dhe reagim të menjëhershëm. Instalimi i fibrit optik në çdo shtëpi (FTTH) është përgjigje definitive për të kërkesat e tilla dhe me e favorshmja për vitet në vazhdim.
 • 4. IPTV dhe Internet TV "Interneti i Hapur (Open Internet)" përmes një lidhje broadband në parim është i aftë për të siguruar të njëjtin lloj të shërbimeve sikur IPTV, siç janë VoD, kanale televizive, përmbajtje interaktive etj. Megjithatë, shërbimet e "Open Internet" ipen në kuptimin e "best effort". Kjo është në një mënyre e ngjashme me autostradën e makinave motorike, të cilat mund të ngarkohen kur trafiku është i rëndë. Një rrjet IPTV ofron siguri më të madhe të cilësisë, dhe përdorimi i saj mund të jetë më 'miqësorë'. Megjithatë, përdorimi i "internetit të hapur" mund të jenë më i lirë për përdoruesit. Aktualisht ka shumë sisteme të "internetit të hapur" duke u zhvilluar, dhe në këtë mënyrë fragmentimi i tregut mund të kufizojë suksesin e sistemeve të tilla.
 • 5. Çka është IPTV ? • • • Internet Protocol Television (IPTV) mundëson dërgimin e përmbajtjeve multimediale në sistemet e argëtimit nëpër shtëpia nëpërmjet rrjetit të bazuar në IP(lidhje broadband duke përdorur protokollet e internetit). IPTV është zakonisht vjen si paketë me shërbime të tjera si siç janë shërbimet video jo-lineare si është Video në kërkesë (VOD), zëri përmes IP (VOIP) dhe qasje në internet. Në bazë të (ITU-T FG IPTV) IPTV është definuar si: shërbim për multimedia i cili ofron televizion / video / audio / tekst / grafikë / të dhëna të dërguara përmes rrjetave te bazuara ne IP duke arritur qe të sigurojë nivelin e kërkuar të QoS / QoE, të sigurisë, interaktivitet dhe besueshmërinë.
 • 6. Çka mundëson IPTV ? • • • • • • • • • • • • Shikimin e kanaleve televizive në cilësinë më të lartë (Full HD), Një aftësi regjistrimin e programeve në ajër (PVR), Programi elektronike Guide (EPG) ose TV Guide, Dëgjimi i stacioneve online të lokale dhe jashtë vendit radio, Kërkimi i filmave apo emisioneve sipas zhanrit dhe shikueshmërisë, Procesverbali i çdo përmbajtje të videove në pajisje të jashtëm, Duke parë të dhënat e videove apo shërbimit përmes videove më të njoh Duke parë e imazheve përmes burimeve online të Google Picasa; Termometër Online, parashikimi i motit dhe të kursit të këmbimit; Karaoke dhe Lojëra Picture-in-Picture Dhe shume shërbime te tjera te integruara.
 • 7. IPTV all-in-one http://www.nevron.eu/support/iptv-document
 • 8. IPTV Middleware http://www.nevron.eu/support/iptv-document
 • 9. Mënyra skematike e transmetimit të videos
 • 10. Format e transmetimit të videos • Multicast komunikimet i referohen one-to-many ose many-to-many komunikimeve.
 • 11. Çka është FTTx? "Fibrat në X (FTTx)" është një term i përgjithshëm për çdo arkitekturë broadband të rrjetit e cila përdor fibra optike për të zëvendësuar të gjitha ose një pjesë të local loop te përberë nga metali dhe të përdorur për miljen e fundit. Sipas përdorimit edhe ndahen në: • FTTH: fiber to the home • FTTP: fiber to the premises • FTTC: fiber to the curb • FTTN: Fiber to the node FTTx: për ata që nuk mund të vendosin si ta quajnë arkitekturën e tyre ose nëse i referohemi të gjitha varieteteve përdoret termi FTTx
 • 12. Çka është FTTH ? • Fiber - To - The - Home është arkitektura ideale e fiber optic rrjetave. • Ne ketë arkitekture, fibri optic shtrihet përgjatë tërë rrugës deri tek shtëpia e konsumatorit. • Kjo teknologji lejon Telefoninë , Cable TV , Internetin e shpejtësisë shume te larte e të gjitha këto të kalojnë përmes një fije të vetme të kabllos optike. • FTTH sistemet kanë aftësi te pa kufizuara të bandwidth, shpejtësi shumë të lartë të transmisionit dhe nuk janë të limituar nga distance gjeografike.
 • 13. FTTH Arkitekturat Passive Optical Networks (PONs)  E perdor strand for a portion of the networks distribution  Përdor spliteret optic për të ndarë sinjalin  Rryma kërkohet vetëm tek përdoruesit e fundit Active Node  Klientët e kanë fiber optic strand të dedikuar  Shume node aktive(powered) perdoren per menaxhimin e distribuimit te sinjalit Hybrid PONs  Çdo kombinim i aktiv dhe PON arkitekturës logaritet hybrid PON
 • 14. Architectures – PON (A-. E- or G-) Usually 10-20 km // // // // // ONU // // Optical splitter 1x16 (1x2, 1x8) 1x32 (1x4, 1x8) //
 • 15. Architectures – Active Node Up to 70 km Up to 10 km // OLT // // // ONU // // Processing (powered) //
 • 16. Architectures – Hybrid PON Up to 70 km Up to 10 km // OLT Optical splitter // // // // ONU // Processing (powered) // // Optical splitter //
 • 17. Te dhëna Teknike - Shpejtësia • ADSL, cable modem ~0.5 to ~1.5 Mb/s shared, asymmetrical • FTTH ~10 to 30 Mb/s non-shared or several 100 Mb/s shared, symmetrical • SDTV video takes 2-4 Mb/s today at IP level • HDTV takes maybe 5 times STDV requirement • Pictures can run 1 MB compressed • 5.1 channel streaming audio would run ~380 kb/s
 • 18. PON link budgets Një sistem është i limituar ne distancën ne te cilën mund te dërgoj sinjalin dhe ne numrin maksimal te splits (ndarjeve) te bëra deri kur te arrin tek klientët. Problemi kryesore zakonisht është ai kur niveli i sinjalit bjen aq shume saqë behet I pa përdoreshim. Humbjet e fibrit optik për km janë 0.25 dB (1550 nm) deri 0.4 dB (1260 - 1360 nm) Çdo herë kur sinjali ndahet në dy pjesë, gjysma e rrymës ndahet po ashtu. Me ketë rast sinjali është zvogëluar për: 10log(0.5)=3 dB. Humbjet praktike janë 3.5 dB nominal, kështu që çdo ndarje kushton me 10 km distance @ 1310 nm
 • 19. PON link budgets Nje logaritje e humbjeve ne sinjal pas ndarjeve (split) te ndryshme te fijes optike Splitter Ratio 1:2 1:4 1:8 1:16 1:32 Ideal Loss / Port (dB) 3 6 9 12 15 Excess Loss (dB, max) 1 1 2 3 4 Typical Loss (dB) 4 7 11 15 19
 • 20. FTTH Pajisjet Një rrjetet tipike FTTH ka : “Optical Line Terminal” (OLT) ose switch në “Headend” ose “Central Office”. OLT ose switchi e bën konvertimin e trafikut ne hyrje në puls të laserit dhe i Dërgon ato nëpër fibrat optike. “Optical Network Terminal” (ONT) media converter apo gateway brenda shtëpisë. ONT konverton sinjalet nga drita në sinjale elektrike. ONT I ka te integruara portet të cilat e mundësojnë shfrytëzimin e lidhjeve ekzistuese brenda shtëpisë. ONT mund të jetë brenda ose jashtë shtëpisë. Në mënyrë që të klasifikohet si FTTH, fija optike duhet të hyn brenda hapësirës se pronës se klientit dhe të terminohet brenda shtëpisë ose në murin e shtëpisë së klientit.
 • 21. Përparësitë e FTTH • Nuk ka komponentët aktivë në mes të Head - end dhe përdoruesit duke minimizuar koston e mirëmbajtjes së rrjetit • Bateri locale per back - up dhe konsum të ulët të energjisë. • I besueshëm, skalabil dhe i sigurt. • Mundëson një fije te veçante për shfrytëzuesin e fundit, duke i dhen kështu klientit një gyp shume te gjere për kalimin e informacioneve dhe shërbimeve. • Zvogëlon operacionet dhe shpenzimet e mirëmbajtjes
 • 22. Fiber teknologjia është e gjelbërt • Përdorimi i kabllot e fibrave optike në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon gjurmët e karbonit në krahasim me përdorimin e kabllos se bakrit. • Sasia e energjisë e prodhuar ne 1 km e kabllove UTP bakrit është përafërsisht 130 ~ 250 here me e madhe se sasia e energjisë e prodhuar nga 1km e fiber-it. • Sasia e energjisë e nevojshme për të ofruar të njëjtën sasi të bandwidth për të njëjtën distancë është gjithashtu në mënyrë të konsiderueshme më pak me kabllot optike për shkak të reduktimit pajisjeve aktive po ashtu edhe te sistemit te ftohjes (ajrit te kondicionuar) të nevojshëm.
 • 23. Literatura [1] "Computer Networks and Internets" Fifth Edition – D.E. COMER [2] http://www.motama.com/iptv.html (As seen on 29.01.2014) [3] http://www.ftthcouncil.org [4] Next Generation IPTV Services – Gereard O’Driscoll [5] http://academy.itu.int [6] Internet Protocol Television (IPTV): Architecture, Trends, and Challenges - Zeadally, S. ; M.H. ; S.F.
 • 24. Pyetje ? YLL FERIZI ferizi@gmail.com
 • 25. Ju faleminderit për vëmendjen

Related Documents