Ricard Monistrol, Associació Difucom Cultura
Mediation
culturelle
(concepte
francòfon)
Difusió ...
 Difusió de la cultura…
◦ Un proceso complejo que abarca las funciones de
documentar, valorar, interpretar, ...
 Europa, França… le Mediation culturelle:
 Située à l’intersection du culturel, de l’éducation, de la
formation...
 Programa d’identitat del museu o institució…
 saber la missió: resposta a les preguntes, sobre el
propòsit de l...
 Una proposta de models en lloc webs…
segons la Dra. Sara Monaci, directora museu
del cinema de Torí (Itàlia) (...
 Model d'immediatesa: Segons Monaci, l’ús de noves
tecnologies en els museus crea una experiència
realista, aut...
 Model Hipertextual: A l’altre extrem de la immediatesa
ens trobem amb el concepte d’hipermediació. Aquest fa
r...
 No sempre el model d’immediatesa descrit
per la dra. Sara Monaci és usable i accesible…
 L’exemple del museu de...
 Exemple de la concepció francesa en la
difusió de la cultura o de la seva mediació…
 Primer exemple: com vèn l...
Seguim amb el
model francès…
el projecte del
Louvre en
Mediació Cultural:
Le Louvre Lens
Le Louvre i
l’educació…
Model
anglosaxó…
educacio…un
museu poc
conegut: el
Minneapolis
Institute of Arts
(estat de
Minnesota, EUA)
Un projecte
premiat com el
millor lloc web
de museu el
2005. Museu
de Ciència de
Londres
A Catalunya?
El model de la
Fundació
Gala_Dalí
A Catalunya?
Un altre
model, potser
d’immediates
a? El Museu
de la Patum
de Berga…
 Bibliografia:
◦ Bellido Gant, M. Luisa: (2001) Arte, museos y nuevas
tecnologías. Gijón: Ediciones Trea.
...
of 17

Models de Difusió Cultural on-line

Pàgines web de museus i institucions culturals: models en difusió cultural?
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Technology      Education      Business      


Transcripts - Models de Difusió Cultural on-line

 • 1. Ricard Monistrol, Associació Difucom Cultura
 • 2. Mediation culturelle (concepte francòfon) Difusió Programa d’identitat del Cultural Museu o (concepte llatí) institució Conceptes previs en un lloc web de museu
 • 3.  Difusió de la cultura… ◦ Un proceso complejo que abarca las funciones de documentar, valorar, interpretar, manipular, producir y divulgar no ya el objeto en sí, sino un modelo comprensible y asimilable de dicho objeto en su relación con su pasado histórico y su medio presente. Font: Marcelo Martín Gugliemo (Bellido, 2001: 214)
 • 4.  Europa, França… le Mediation culturelle:  Située à l’intersection du culturel, de l’éducation, de la formation continue et du loisir, la médiation culturelle s’inscrit dans le champ ce que l’on appelle l’éducation informelle. A la différence de l’éducation, au sens usuel du terme, l’éducation informelle n’est ni obligatoire, ni contrainte par un programme exhaustif à dispenser, ni par une validation des acquis à organiser. Ces visées sont tout à la fois éducatives (sensibilisation, initiation, approfondissement...), récréatives (loisir) et citoyennes (être acteur de la vie de la cité).  (Font: http://www.culture.gouv.fr/culture/politique- culturelle/ville/mediation-culturelle/mn.pdf)
 • 5.  Programa d’identitat del museu o institució…  saber la missió: resposta a les preguntes, sobre el propòsit de l’organització, sobre la singularitat del que s’aporta.  la visió: on l’organització vol arribar o ser i les prioritats que la menen.  els valors del museu: creences i normes bàsiques de la organització, del què és correcte, bo, just... (Kotler, 2001: 111) , els aspectes educatius, la difusió i representació del coneixement, el valor de les col·leccions.... (Valdés, 1999: 99, 100- 102)
 • 6.  Una proposta de models en lloc webs… segons la Dra. Sara Monaci, directora museu del cinema de Torí (Itàlia) (e-week 2007, Universitat de Vic): ◦ Immediatesa ◦ Hipertextual
 • 7.  Model d'immediatesa: Segons Monaci, l’ús de noves tecnologies en els museus crea una experiència realista, autèntica i directa amb el públic de tal forma que el visitant se sent immers en el que veu d’una forma immediata.  Algunes de les opcions tecnològiques que més s’estan emprant per aconseguir aquest efecte són els menús interactius, que fomenten la participació directa del visitant, o les recreacions virtuals. L’objectiu d’aquestes aplicacions és que l’usuari pugui en qualsevol moment obtenir més informació sobre el que està veient.
 • 8.  Model Hipertextual: A l’altre extrem de la immediatesa ens trobem amb el concepte d’hipermediació. Aquest fa referència a tots aquells continguts als quals accedim sense trobar-nos físicament en el museu, i ho fem gràcies a la connexió a Internet. A través del “world wide web” tenim accés a nous continguts (textos, fotografies, arxius d’àudio i vídeo) que ens permeten obtenir la informació de les peces que s’exposen físicament en els museus. Aquest canal no busca substituir la visita presencial al museu, sinó ampliar el coneixement sobre el patrimoni cultural i millorar-ne l’accés. (Font: patrimoni.gencat)
 • 9.  No sempre el model d’immediatesa descrit per la dra. Sara Monaci és usable i accesible…  L’exemple del museu del cinema de Torí (Museu Nacional del Cinema) d’on na Monaci és la seva directora... http://www.museonazionaledelcinema.it/it/i ndex_w.php  El seu “Hypermuseo”: http://www.museonazionaledelcinema.it/it/p ag.php?catid=25#
 • 10.  Exemple de la concepció francesa en la difusió de la cultura o de la seva mediació…  Primer exemple: com vèn la cultura francòfona el govern francès a la xarxa?  El Portal oficial de la Cultura Francesa:  http://www.culture.fr/
 • 11. Seguim amb el model francès… el projecte del Louvre en Mediació Cultural: Le Louvre Lens
 • 12. Le Louvre i l’educació…
 • 13. Model anglosaxó… educacio…un museu poc conegut: el Minneapolis Institute of Arts (estat de Minnesota, EUA)
 • 14. Un projecte premiat com el millor lloc web de museu el 2005. Museu de Ciència de Londres
 • 15. A Catalunya? El model de la Fundació Gala_Dalí
 • 16. A Catalunya? Un altre model, potser d’immediates a? El Museu de la Patum de Berga…
 • 17.  Bibliografia: ◦ Bellido Gant, M. Luisa: (2001) Arte, museos y nuevas tecnologías. Gijón: Ediciones Trea. ◦ Kotler, Neil y Philip: (2001) Estrategias y marketing de museos. Barcelona: Editorial Ariel. ◦ Rivière, George Henri: (1993) La Museología. Curso de museología / Textos y testimonios. Madrid: Akal. ◦ Valdés, María del Carmen: (2002) La memoria del mundo: cien años de museología (1900-2000). Gijón: Ediciones Trea.