Osnovna škola Popovača
1
POLITIKA PRIHVATLJIVOG KORIŠTENJA TEHNOLOGIJE ZA DJELATNIKE, UČENIKE I VANJSKE SURADNIKE
Ljuds...
Osnovna škola Popovača
2
Jednako tako, nije dopušteno:
 objavljivanje fotografija ili videozapisa na privatnim profili...
Osnovna škola Popovača
3
Pravila rada i ponašanja koje definira politika vrijede za sve djelatnike, učenike i vanjske su...
of 3

Politika za sve__m_d_t_dr_final

Politika za sve__m_d_t_dr_final
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Education      


Transcripts - Politika za sve__m_d_t_dr_final

  • 1. Osnovna škola Popovača 1 POLITIKA PRIHVATLJIVOG KORIŠTENJA TEHNOLOGIJE ZA DJELATNIKE, UČENIKE I VANJSKE SURADNIKE Ljudski i informacijski resursi smatraju se važnim vrijednostima škole, stoga je za sigurno dijeljenje informacija potrebno uspostaviti pravila njihova korištenja kao i ponašanja njihovih korisnika. Pravila prihvatljivog korištenja odnose se na sve aspekte sigurnosti, a primjenjuju se na cjelokupnu školsku računalnu infrastrukturu (sva računala, mobilne i mrežne uređaje u školi). Pravila se odnose na sve osobe koje koriste školsku infrastrukturu. Cilj ovih pravila je povećanje sigurnosti rada i učenja u školi. Škola može usvojiti i druge dokumente (poput pravilnika) kojima se detaljnije definiraju pojedine točke ovih pravila. 1. Politika prihvatljivog korištenja tehnologije za djelatnike i vanjske suradnike 1.1. Prihvatljivim korištenjem smatra se:  Komunikacija na internetu samo putem službene elektroničke pošte, profila i grupa na društvenim mrežama.  Pridržavanje pravila o sigurnosti na internetu prilikom korištenja informacijsko – komunikacijske tehnologije  Fotografiranje učenika i djelatnika samo uz njihovu usmenu ili pisanu suglasnost.  Korištenje mobitela i mobilnog interneta u školi samo u nuždi (povreda, bolest učenika ili člana obitelji ), za vrijeme odmora, u kabinetu , iznimno pod satom kad je ugroženo zdravlje učenika i potrebna je hitna intervencija  Edukacija učenika i roditelja o pravilnoj uporabi računala i mobilnih uređaja školi 1.2. Neprihvatljivim korištenjem smatra se svako korištenje računala i računalne tehnologije na način koji bi doveo do povrede zakona, propisa ili etičkih normi, a mogao bi izazvati materijalnu ili nematerijalnu štetu za CARNet, ustanove članice, učenike i djelatnike Osnovne škole Popovača. Nije dopušteno stvaranje, prijenos i dijeljenje:  Materijala koji je napravljen da bi izazvao neugodnosti, neprilike ili širio strahove  Autorski zaštićenih djela bez dozvole vlasnika prava  Uvredljivog i ponižavajućeg materijala
  • 2. Osnovna škola Popovača 2 Jednako tako, nije dopušteno:  objavljivanje fotografija ili videozapisa na privatnim profilima društvenih mreža ili na društvenim mrežama koje učenici ne smiju koristiti, a nastalih u školi, na izvanučioničkoj ili terenskoj nastavi te izletima i ekskurzijama  preuzimanje tuđeg identiteta (lažno predstavljanje), bilo da se radi o korištenju računala ili slanju poruka pod tuđim imenom  povreda privatnosti drugih korisnika  širenje, virusa, trojanaca, crva i ostalih zloćudnih programa  slanje neželjenih masovnih poruka  uništavanje podataka drugih korisnika  uništavati informatičke opreme  korištenje školske opreme i računala u privatne svrhe 2. Politika prihvatljivog korištenja tehnologije za učenike  Odgovorno se ponašaj u virtualnom kao i u stvarnom svijetu.  Tijekom nastave mobitel je isključen/stišan.  Mobiteli, računala i internet u nastavi koriste se samo uz dopuštenje učitelja.  Pazi što objavljuješ na internetu jer jednom objavljeno nije moguće jednostavno ukloniti.  Ako te netko putem mobitela ili interneta uznemirava, vrijeđa, ismijava, šalje ružne poruke ili naziva pogrdnim imenima obrati se osobi u koju imaš povjerenja.  Kada objavljuješ tuđe podatke i fotografije, radi to odgovorno i uz dopuštenje autora.  Za komuniciranje koristi društvene mreže koje zakonski smiješ koristiti.  Dopušteno je kreiranje profila samo s vlastitim osobnim podacima.  Ako nosiš mobitel/tablet u školu, za njegov nestanak i zlouporabu odgovoran si samo ti.  Lozinke čuvaj samo za sebe kako ih drugi ne bi mogli zloupotrijebiti.  Svoj autorski rad obavezno potpiši, a ako koristiš tuđi, pitaj za dozvolu i navedi izvor.  Pametno organiziraj vrijeme utrošeno za korištenje računala, kombinirajući učenje, zabavu i odmor.
  • 3. Osnovna škola Popovača 3 Pravila rada i ponašanja koje definira politika vrijede za sve djelatnike, učenike i vanjske suradnike Osnovne škole Popovača. Svako nepridržavanje ovih pravila ima negativan utjecaj za Školu i može rezultirati disciplinskim mjerama prema djelatnicima Škole ili pedagoškim mjerama prema učenicima. Svako ponašanje protivno ovim pravilima potrebno je prijaviti učitelju ili ravnatelju škole.

Related Documents