NAPOLEÓ BUONAPARTEHISTÒRIA 1r de BATXILLERAT IES SEVERO OCHOA (ELX). PROFESSOR PAU TOBAR
La infantesa del Gran Cors ● Naix a Ajaccio Còrsega lany 1769, només un any després ...
La formació dun revolucionari● Combatia la monotonia de la vida en el quarter amb la lectura de textos il·lustrats...
Heroi de la República burgesa ● En 1795, participa en la defensa del Palau del govern co...
De la invasió dEgipte al colp destat ● Però la creixent fama de Napoleó féu que el Director...
De la invasió dEgipte al colp destat ● Però la creixent fama de Napoleó féu que el Director...
El Consolat (1799-1804)● Napoleó passà a formar part dun govern compartit amb Sieyes i Ducos.● Les seues victòri...
LImperi napoleònic● El Papa Pius VII va coronar emperador Napoleó el 1804.● Entre 1805 i 1811 Napoleó domina la ...
Resistència i Terra cremada ● El domini francès provocà una reacció nacionalista i ...
Doblement derrotat i desterrat● Napoleó fou derrotat primer en 1814 i desterrat a lilla dElba (Itàlia).● Fugí en...
LEuropa post-napoleònica: La Restauració● Els vencedors es reuniren al Congrès de Viena (1814-1815) pe...
Lesperit de la revolució continua viu ● Lherència més important de Napoleó va ser el ...
of 12

Napoleo Buonaparte

Presentació del professor d'Història Pau Tobar per als meus alumnes de 1r de Batxillerat de l'IES Severo Ochoa d'Elx. Sessió inclosa en el Tema 2 del curs 2012/2013.
Published on: Mar 3, 2016
Published in: Education      


Transcripts - Napoleo Buonaparte

 • 1. NAPOLEÓ BUONAPARTEHISTÒRIA 1r de BATXILLERAT IES SEVERO OCHOA (ELX). PROFESSOR PAU TOBAR
 • 2. La infantesa del Gran Cors ● Naix a Ajaccio Còrsega lany 1769, només un any després que lilla fòs incorporada a França. ● Son pare era un propietari agrari enriquit i ennoblit. ● Amb 15 anys entrà en lacadèmia militar. ● “Anirà lluny si les circumstàncies li són favorables”.
 • 3. La formació dun revolucionari● Combatia la monotonia de la vida en el quarter amb la lectura de textos il·lustrats (Rosseau, Voltaire...).● En 1789 participà en la revolució des de Còrsega i sintegrà en la Guàrdia Nacional com a Tinent Coronel.● La seua família va haver dinstal·lar-se a França el 1793 pel seu enfrontament amb lindependentisme cors.
 • 4. Heroi de la República burgesa ● En 1795, participa en la defensa del Palau del govern contra un alçament dels absolutistes. ● Entre 1796 i 1797, les seues accions militars obligaren a Àustria a cedir el nord dItàlia, el Rin i els Països Baixos. També incorporà Roma i els territoris del Papa. ● Aquests dos fets li propiciaren una gran fama entre els republicans francesos, i el beneplàcit del govern del directori.
 • 5. De la invasió dEgipte al colp destat ● Però la creixent fama de Napoleó féu que el Directori lintentara allunyar de París. ● En 1798 autoritza la seua expedició colonial a Egipte. ● Les derrotes, els problemes econòmics i la corrupció del Directori fan que el jove general es decidisca a tornar a París i donar un cop destat en 1799.
 • 6. De la invasió dEgipte al colp destat ● Però la creixent fama de Napoleó féu que el Directori lintentara allunyar de París. ● En 1798 autoritza la seua expedició colonial a Egipte. ● Les derrotes, els problemes econòmics i la corrupció del Directori fan que el jove general es decidisca a tornar a París i donar un cop destat en 1799.
 • 7. El Consolat (1799-1804)● Napoleó passà a formar part dun govern compartit amb Sieyes i Ducos.● Les seues victòries militars feren que esdevinguera consul principal i vitalici (1802).● El Concordat amb el Papa el 1801 posà fi als enfrontaments amb lesglésia francesa.
 • 8. LImperi napoleònic● El Papa Pius VII va coronar emperador Napoleó el 1804.● Entre 1805 i 1811 Napoleó domina la major part dEuropa i estableix un bloqueig sobre Gran Bretanya.● En cada país conquistat acaba amb lAntic Règim i fa aprovar Constitucions. Per assegurar-se el control posa com a reis familiars o generals seus.
 • 9. Resistència i Terra cremada ● El domini francès provocà una reacció nacionalista i liberal expressada en guerrilles i revoltes. ● LImperi sensorrà en Rússia en 1812. ● El retrocès napoleònic va provocar que Àustria i Prússia, suniren a Rússia, GB i Portugal contra França.
 • 10. Doblement derrotat i desterrat● Napoleó fou derrotat primer en 1814 i desterrat a lilla dElba (Itàlia).● Fugí en 1815 i tornà al poder “LImperi dels 100 dies” fins ser derrotat finalment a Waterloo.● La derrota final suposà el seu desterro a Santa Helena (Atlàntic Sud) fins la seua mort en 1821.
 • 11. LEuropa post-napoleònica: La Restauració● Els vencedors es reuniren al Congrès de Viena (1814-1815) per reorganitzar Europa.● Les bases de la Restauració van ser: tornada a les fronteres anteriors i tornada a les monarquies tradicionals (fins i tot a França).● Els absolutistes organitzaren la Santa Aliança (Prússia, Rússia i Àustria) per evitar noves revoluciona liberals.
 • 12. Lesperit de la revolució continua viu ● Lherència més important de Napoleó va ser el despertar dels pobles dEuropa. ● Les onades revolucionàries se succeïren als anys 1820, 1830 i 1848. ● LAntic Règim tenia els dies comptats.