ПОЛОВО ПРЕНОСЛИВИИНФЕКЦИИ-Ппи-
ВОВЕД: Што не прави сексуално активни !? -Желбата за секс, таа е резутлат на лачење на полови хормони најмногу во ...
-ППИ- Полово преносливи инфекции се заразни заболувања кои се пренесуваат по сексуален пат. Како се пренесуваат !...
ГОНОРЕА Како се открива? *При редовен гениколошки преглед *При појава на симптом...
СИФИЛИС Како се открива? *Лекарски преглед и откривање на примарната раничка *Земање примерок ( брис ) од р...
КЛАМИДИЈАЗА  Како се открива? *При гениколошки преглед со земање брис за...
ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС Како се открива? *Лекарски преглед на кој се гледа типична промена *Брис од местото на инфекц...
КОНДИЛОМИ  Откривање *Најчесто случајно на редовен гениколошки преглед ...
ТРИХОМОНИЈАЗА Како се открива и лекува? *Гениколошки преглед со брис од вагина *Лекување на обата партнера ...
 Како се пренесува? * Секс без кондом со инфициранХИВ / СИДА партнер (анален, вагинален, ...
 Како се манифестира?ХИВ / СИДА Поминува долг временски период ( средно 10-15 години ) без да с...
ЗАКЛУЧОК:КОРИСТЕТЕ КОНДОМ ! 
ИЗРАБОТИЛЕ:1. Маркоска Елена2. Матовска Теодора3. Нестороска Александра4. Наумоска Елеонора5. Переска Мишела6. ...
of 13

Polovo prenoslivi infekcii

Teodora Matovska i Elena Markoska
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Health & Medicine      


Transcripts - Polovo prenoslivi infekcii

 • 1. ПОЛОВО ПРЕНОСЛИВИИНФЕКЦИИ-Ппи-
 • 2. ВОВЕД: Што не прави сексуално активни !? -Желбата за секс, таа е резутлат на лачење на полови хормони најмногу во периодот на пубертет. Секс !? А зошто !? -Имање потомство (деца) -Добро здравје -Хормонска рамнотежа -Психичка смиреност -Задоволство -Изразување чуства меѓу партнерите Дали сексот ни е потребен !? ДА тој е потребен  Но помисливте ли дека носи несакани последици !?
 • 3. -ППИ- Полово преносливи инфекции се заразни заболувања кои се пренесуваат по сексуален пат. Како се пренесуваат !? -Незаштитен полов однос со инфициран партнер -Крвен контакт: користење игли, шприцеви -Од заразена бремена жена на плод Кои се симптомите !? -На секоја болест се различно -Претежно бел исцедок Кои се последиците? -Секоја болест различно -Смртен исход (Хив/Сида или некои др поопасни ппи)
 • 4. ГОНОРЕА Како се открива? *При редовен гениколошки преглед *При појава на симптоми *Анализа на исцедок, брис од пенис/вагина, крвни анализи Како се лекува? *Антибиотици за обата партнера *Апстиненција во тек на терапија *Ако не се лекува навремено и соодветно може да остави трајни последици до неплодност
 • 5. СИФИЛИС Како се открива? *Лекарски преглед и откривање на примарната раничка *Земање примерок ( брис ) од раничката *Специфични крвни тестови Како се лекува и компликации? *Третман со антибиотици доволно долго *Компликации: сите трајни оштетувања од терциерниот стадиум, вроден сифилис ( со последици во текот на животот на детето)
 • 6. КЛАМИДИЈАЗА  Како се открива? *При гениколошки преглед со земање брис за Кламидија *Крвни тестови - докажување на антитела против Кламидија *Најчесто се открива случајно ако се направат анализи за Кламидија или кога ќе одлучат партнерите да имаат дете, а при тоа имаат потешкотии Лекување и последици *Антибиотици - третман на обата партнера истовремено *Упорност во лекувањето! *Последици на нелекувана инфекција: постојана болка во долниот дел на стомакот; ширење на инфекцијата на внатрешните репродуктивни органи; намалена плодност до стерилитет или компликации во тек на бременост
 • 7. ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС Како се открива? *Лекарски преглед на кој се гледа типична промена *Брис од местото на инфекција *Крвни анализи за докажување антитела кон Херпес вирусот Лекување *Не постои лек кој може да го отстрани вирусот од организмот *Терапија локално (со масти) или со таблети помага побргу да се повлечат промените и болката како и да се продолжи времето на повторна епизода *Хигиена на инфицираното место *Немајте секс.однос со партнер кој има видливи ранички или кој се лекува од генитален херпес *Ако партнерот има ранички избегнувајте и орален секс
 • 8. КОНДИЛОМИ  Откривање *Најчесто случајно на редовен гениколошки преглед *Папаниколау тест ( рутински се зема од гениколог ) *При сомневање за ХПВ се зема посебен брис за откривање директно на вирусот Лекување *Може промените да се повлечат сами по себе *Локално со вагиналети или креми *Хируршки
 • 9. ТРИХОМОНИЈАЗА Како се открива и лекува? *Гениколошки преглед со брис од вагина *Лекување на обата партнера истовремено, за девојките и вагиналети ( таблети за во вагина) *Кондом при секс.однос *Редовни гениколошки прегледи Симптоми?! Кај Жени: *болка во генитална регија или болка при секс *пенушав, обилен, жолтеникав исцедок со лош мирис *Чешање и пецкање во вагина Кај Мажи: *болка при мокрење *исцедок со светла боја, често неприметлив
 • 10.  Како се пренесува? * Секс без кондом со инфициранХИВ / СИДА партнер (анален, вагинален, орален заради контакт со инфицирана сперма, вегинален секрет или крв ) *Крвен пат- размена на употребени игли и шприцеви, нестерилни инструменти за тетовирање,пирсинг, и сл. *Од инфицирана мајка на дете ( бременост, породување, доење )  Како се открива? Единствен начин да се дознае ХИВ статусот е со ХИВ тест- посебен тест на крвта кој открива атитела т.е реакција на организмот ако е вирусот присутен. Треба да се направи по 3 месеци од ризичното однесување и да се повтори по 6 месеци
 • 11.  Како се манифестира?ХИВ / СИДА Поминува долг временски период ( средно 10-15 години ) без да се манифестираат симптоми на инфекција. Во тој пероид лицето е носител на ХИВ, може да го пренесува на други без да е свесен за тоа, а единствен начин да дознае е ХИВ тест. СИДА е крајниот стадиум на ХИВ инфекција и се карактеризира со низа болести (состојби): * Долготрајно покачена температура,губење на тежина, јак умор *Долготрајни проливи ( цревни инфекции ) *Постојано зголемени жлезди на телото *Инфекции на бели дробови, мозок, кожа, кандида во органите за варење и гениталии, херпес и сл. *Тумори поврзани со ХИВ инфекција
 • 12. ЗАКЛУЧОК:КОРИСТЕТЕ КОНДОМ ! 
 • 13. ИЗРАБОТИЛЕ:1. Маркоска Елена2. Матовска Теодора3. Нестороска Александра4. Наумоска Елеонора5. Переска Мишела6. Коџоман Костадин

Related Documents