WOLFGANG AMADEUS MOZART
 Mocart je rođen u Saltzburgu 27.1.1756.
godine. Njegov otac je bio Leopold, violinista
i dvorski kompozitor, rano se pos...
Između 1762-66. sa roditeljima i sestrom
je obišao sve tadašnje umetničle centre
Evrope (Minhen, Pariz, Beč, London,
Amste...
 Po Kehelovom popisu (Koechel Verzeichnis-
KV) ustanovljeno je da je Mocart napisao više
od 600 dela.
 Ostavio je značaj...
 Mocart je
komponnovao oko 20
opera.
 Mocartov stav o
odnosu tona i reči bio
je :“U operi poezija
mora biti poslušna kći...
 Za klavir je komponovao 25
koncerata.
 Klavirski koncert u d-mollu
mnogi smatraju njegovim
najznačajnijim i najlepšim
k...
 Mnogi su verovali da je Mocart otrovan i prihvatili pretpostavku da je tridesetpetogodišnji
Mocart otrovan. Neki su cak ...
 Tog hladnog decembarskog dana
1791. godine Mocartov grob nije
bio obelezen, pa je tako i ostalo.
 Nije ostao gotovo nik...
of 8

Prezentacija mocart

Nesto o Mocartu
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Education      


Transcripts - Prezentacija mocart

  • 1. WOLFGANG AMADEUS MOZART
  • 2.  Mocart je rođen u Saltzburgu 27.1.1756. godine. Njegov otac je bio Leopold, violinista i dvorski kompozitor, rano se posvetio obrazovanju svoje nadarene dece, Marije Ane i Wolfganga.  Sa 5 godina Mocart odlično svira čembalo, a sa šest je, uz očevu pomoć napisao i svoj prvi Allegro za klavir.
  • 3. Između 1762-66. sa roditeljima i sestrom je obišao sve tadašnje umetničle centre Evrope (Minhen, Pariz, Beč, London, Amsterdam). Tim čudom od deteta su svi bili oduševljeni. Nekoliko puta je boravio u Italiji gde je dobio visoka priznaja za svoju umetnost i temeljno je upoznao njihovu operu. Na putu su svratili i u Manhajm gde je Mocart upoznao njihov orkestar. U Parizu nije doživeo popularnost kakvu je imao kada je bio dete. U Saltzburg se vratio 1779. sa puno utiska o muzičkom životu u Parizu.
  • 4.  Po Kehelovom popisu (Koechel Verzeichnis- KV) ustanovljeno je da je Mocart napisao više od 600 dela.  Ostavio je značajne kompozicije na svim muzičkim područjima. Pisao je opere, mise, rekvijem, motete, simfonije, koncerte, kamernu i klavirsku muziku.
  • 5.  Mocart je komponnovao oko 20 opera.  Mocartov stav o odnosu tona i reči bio je :“U operi poezija mora biti poslušna kći muzike.”  Njegove značajne opere su: Otmica iz Saraja, Figarova ženidba, Don Đovanii Čarobna frula.
  • 6.  Za klavir je komponovao 25 koncerata.  Klavirski koncert u d-mollu mnogi smatraju njegovim najznačajnijim i najlepšim koncertom. U njemu se Mocart ugleda na dramatiku Philipa Emanuela Bacha, koje je imao najviše uticaja na Mocarta u stvaranju ovog oblika.  Od ostalih klavirskih koncerata izdvajaju se : C,Es,A-duru i naročito c- mollu i koncert u D-duru.  Od Mocartovih kamernih dela izdvaja se popularni gudački kvintet pod nazivom “Mala noćna muzika.”
  • 7.  Mnogi su verovali da je Mocart otrovan i prihvatili pretpostavku da je tridesetpetogodišnji Mocart otrovan. Neki su cak tvrdili da je Mocart sopstveni ubica! Navodno, bolovao je od sifilisa sto je pokusao da prikrije tako sto se potajno lečio živom.Jednoga dana uzeo je preveliku količinu žive i razboleo se. Drugi su govorili kako su ga ubili slobodni zidari jer je „Čarobna frula” otkrivala tajne masonske obrede. Medju mnoštvom pretpostavki o trovanju otkrilo se ko je zapravo bio tajanstveni narucilac posmrtne mise:  „Znam da cu uskoro morati da umrem”, rekao je Mocart supruzi. „Neko mi izgleda stalno umesto vode potura da pijem acqua toffana(otrov). Ta osoba je proracunala tacno vreme moje smrti i stoga narucila rekvijem. Ja ga zapravo za sebe pisem...” Grof Franc fon Valseg Stupak kome je 1791. godine umrla dvadesetogodisnja supruga. On je poslao kod Mocarta svog izaslanika i narucio slavni „Rekvijem” Priča se i da mu je najveći suparnik bio Salijeri (italijanski kompozitor), a drugi pak njih prikazuju kao prijatelje,govorilo se da je on bio jedan od nekolicine poštovalaca koji su Mocarta ispratili na njegovo poslednje putovanje do malog groblja na bečkoj periferiji! Mocartova zena Konstanca naručila je najskromniju sahranu budući da je ostala bez novca. Običaj je bio da se tokom takvih sahrana tela polazu u zemlju u lanenim vrećama i to u zajedničke grobnice koje su primale sedmoro umrlih. Jer, groblja su u to doba bila opasana zidinama i nisu mogla da se sire. Običan svet zato nije ni mogao sebi da priusti neku bolju sahranu.
  • 8.  Tog hladnog decembarskog dana 1791. godine Mocartov grob nije bio obelezen, pa je tako i ostalo.  Nije ostao gotovo nikakav trag o tome da je telo Volfganga Amadeusa Mocarta boravilo na ovom svetu.  Naravno, ostala je njegova muzika.  Pojam “mocartovski”postojano je ušao u naš rečnik, baš kao i “šekspirovski”, ili “betovenski”, kao simbol najveće uzvišenosti i poetičnosti u jednostavnosti i kristalnoj jasnoći izražajnih sredstava.