Η εικόνα της γέννησης Ηλεκτρονικές πηγές• Εκπαιδευτικό υλικό Δημοτικής Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας κα...
Το μαύρο σπήλαιο συμβολίζει τον κόσμο που ήτανσκοτεινός πριν ναέρθει ο Χριστός.
Το βόδι και το γαϊδουράκι, δύο άκακα ζώα. Ο προφήτης Ησαΐαςείχε πει ότι το βόδι και το γαϊδουράκιθα δουν τον Κύριο, δεν...
Η Παναγία δεν είναι ξαπλωμένη, γιατί δε γέννησε με πόνο.Η σοβαρότητά της εξηγείται από τηνπροφητεία που θα ακούσει σε ...
Το φωτοστέφανοΟ μικρός Χριστός γύρω από το είναι κεφάλι τουσπαργανωμένος Χριστού δείχνει τη ...
Ο Ιωσήφ είναι πιο έξω από το σπήλαιο για ναφανεί ότι δεν είναιεκείνος ο πατέρας του μωρού.
Εδώ είναι οι μάγοι που έρχονται να δώσουν δώρα στον Χριστό. Έχουν διαφορετική ηλικία, αν προσέξουμε τα πρόσω...
Ο βοσκός έρχεται να προσφέρει το αρνάκι στον Χριστό. Συμβολίζει τους συμπατριώτεςτου Χριστού, τους Ιουδαίους, ...
Έξω από τη φάτνη και δεξιάστέκεται ΆγγελοςΚυρίου που έχει το χέριστραμμένο προςτο βοσκό και του μιλάει. Του μεταφέρ...
Άλλος έναςβοσκός καθιστός παίζει φλογέραστα πρόβατά τουπου είναι κοντά.
Βλέπουμε ψηλά το αστέρικαι μία μοναδική ακτίναπου καταλήγει στοσπήλαιο πάνω από τομωρό. Συμβολίζει τη μίαουσία του Θεού αλ...
Στο επάνωαριστερό μέροςτης εικόναςπλήθοςΑγγέλων. Άλλοιβλέπουν προςτο φωτεινόάστρο και άλλοιπρος τουςΜάγους, πουεικονίζοντα...
Στο επάνωαριστερό μέροςτης εικόναςπλήθοςΑγγέλων. Άλλοιβλέπουν προςτο φωτεινόάστρο και άλλοιπρος τουςΜάγους, πουεικονίζοντα...
Την εικόναστολίζουνδένδρα καιδιάφορα φυτάτης γης, πουεικονίζονταιδιάσπαρτα γιανα θυμίζουν ότιόλη η κτίσησυμμετείχε στομεγά...
Nativity icon
of 15

Nativity icon

Η παρουσίαση έχει στόχο να παρουσιάσει τις κυρίαρχες συμβολικές αναπαραστάσεις της βυζαντινής εικόνας των Χριστουγέννων.
Published on: Mar 3, 2016
Published in: Education      


Transcripts - Nativity icon

 • 1. Η εικόνα της γέννησης Ηλεκτρονικές πηγές• Εκπαιδευτικό υλικό Δημοτικής Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.• Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού• Ιστοχώρος «Παιδικά» Παρουσίαση: Κατερίνα Μαυραντωνάκη
 • 2. Το μαύρο σπήλαιο συμβολίζει τον κόσμο που ήτανσκοτεινός πριν ναέρθει ο Χριστός.
 • 3. Το βόδι και το γαϊδουράκι, δύο άκακα ζώα. Ο προφήτης Ησαΐαςείχε πει ότι το βόδι και το γαϊδουράκιθα δουν τον Κύριο, δεν τον είδε όμως ο λαός του. Ο ζωγράφος μας θυμίζει τα λόγια του.
 • 4. Η Παναγία δεν είναι ξαπλωμένη, γιατί δε γέννησε με πόνο.Η σοβαρότητά της εξηγείται από τηνπροφητεία που θα ακούσει σε λίγες μέρες από τονΣυμεών ότι κάποτε ο πόνος για τον γιο της θα είναι σαν ξίφος πουτρυπά την καρδιά της. Ντυμένη σεμνά, γονατιστή, μεευλάβεια, φαίνεται να μένειαπορημένη για το θαύμα που έγινε.
 • 5. Το φωτοστέφανοΟ μικρός Χριστός γύρω από το είναι κεφάλι τουσπαργανωμένος Χριστού δείχνει τη με τρόπο που θεότητά του. μοιάζει με Της Παναγίας και σαβανωμένο του Ιωσήφ, καθώς νεκρό. και των Αγγέλων Ο ζωγράφος είναι σημάδι θέλει να μας αγιότητας.θυμίσει το θάνατο (Δεν έχουν όλοι του Χριστού. φωτοστέφανο στην εικόνα).
 • 6. Ο Ιωσήφ είναι πιο έξω από το σπήλαιο για ναφανεί ότι δεν είναιεκείνος ο πατέρας του μωρού.
 • 7. Εδώ είναι οι μάγοι που έρχονται να δώσουν δώρα στον Χριστό. Έχουν διαφορετική ηλικία, αν προσέξουμε τα πρόσωπά τους. Συμβολίζουν όλους τους ανθρώπους μεγνώση και σοφίαπου δέχτηκαν τον Χριστό.
 • 8. Ο βοσκός έρχεται να προσφέρει το αρνάκι στον Χριστό. Συμβολίζει τους συμπατριώτεςτου Χριστού, τους Ιουδαίους, που τον δέχτηκαν. Συμβολίζει όμως και τον ίδιο τον Χριστό γιατί η εκκλησία τον ονομάζει Καλό Ποιμένα. Είναι δηλαδή ο Χριστός σαν καλός βοσκός,που φροντίζει για τα πρόβατά του, όλους εμάς.
 • 9. Έξω από τη φάτνη και δεξιάστέκεται ΆγγελοςΚυρίου που έχει το χέριστραμμένο προςτο βοσκό και του μιλάει. Του μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού.
 • 10. Άλλος έναςβοσκός καθιστός παίζει φλογέραστα πρόβατά τουπου είναι κοντά.
 • 11. Βλέπουμε ψηλά το αστέρικαι μία μοναδική ακτίναπου καταλήγει στοσπήλαιο πάνω από τομωρό. Συμβολίζει τη μίαουσία του Θεού αλλάχωρίζεται σε τρειςλάμψεις, για να δείξει ότιεκεί βρίσκονται και τα τρίαπρόσωπα (Πατέρας, Υιός,Άγιο Πνεύμα).Στο σημείο που χωρίζονταιοι τρεις λάμψεις υπάρχειτο σύμβολο του σταυρού.Ο Χριστός θα σταυρωθεί.
 • 12. Στο επάνωαριστερό μέροςτης εικόναςπλήθοςΑγγέλων. Άλλοιβλέπουν προςτο φωτεινόάστρο και άλλοιπρος τουςΜάγους, πουεικονίζονταιακριβώς απόκάτω με πορείαπρος τοσπήλαιο.
 • 13. Στο επάνωαριστερό μέροςτης εικόναςπλήθοςΑγγέλων. Άλλοιβλέπουν προςτο φωτεινόάστρο και άλλοιπρος τουςΜάγους, πουεικονίζονταιακριβώς απόκάτω με πορείαπρος τοσπήλαιο.
 • 14. Την εικόναστολίζουνδένδρα καιδιάφορα φυτάτης γης, πουεικονίζονταιδιάσπαρτα γιανα θυμίζουν ότιόλη η κτίσησυμμετείχε στομεγάλο γεγονόςτης Γέννησης.

Related Documents