Ahli Grup Pintar
Emosi, Pintar Fikir
Hidup Sejahtera
Sebarang bahagian di dalam buku ini tidak dibenarkan
diterbit semula, disimpan dalam bentuk elektronik,
mekanikal, penggam...
Buku ini bertujuan memberikan pengetahuan dan kemahiran yang
mudah dan lengkap langkah demi langkah mengurus emosi. Buku i...
Manusia berEMOSI
Takut Marah
Sedih / Kecewa
Gembira
Di antara EMOSI yang dialami manusia .....
Apakah EMOSI yang anda alami?
Sesi Pengenalan
10 LANGKAH
URUS EMOSI
KECEWA
BESARmanakah KEKECEWAAN anda?
Sekiranya __________
anda lebih besar dari
bulatan-bulatan ini.
Lukiskan bulatan baru
di bel...
Nota : Saiz bulatan, ketebalan garis bulatan dan contengan menggambarkan
besar/berat atau kecil/ringannya tahap tekanan em...
Nota : Saiz bulatan, ketebalan garis bulatan dan contengan menggambarkan
besar/berat atau kecil/ringannya tahap tekanan em...
Apabila saya KECEWA .
Saya Kecewa apabila keputusan peperiksaan saya rendah
Bagaimana rupa
kamu. Lukiskan.
Langkah 1
Nota : Selepas melukis rupa diri sendiri. Begitulah rupa kamu apabila dilanda
emosi sekian-sekian. Tanya soalan ini, "Apak...
Langkah seterusnya.
Tuliskan semula apakah yang difikirkan sewaktu dilanda emosi tersebut. Tulis
semuanya pada helaian Lan...
Langkah 2
Apabila saya rasa kecewa , fikiran ini terbit
dalam kepala saya.
Saya rasa nak mati.
Masa depan saya gelap.
Tiad...
Dapatkan ebook praktikal
10 Langkah Urus Emosi.
Hubungi penulis
FATIMAH HASLINA (kbpa)
Pages The HOTs
email: fatimahhaslin...
Dilahirkan di Ipoh Perak. Beliau mendapat pendidikan
awal di Sekolah Rendah Kebangsaan ACS Kampar.
Melanjutkan pelajaran d...
of 15

10 Langkah Urus Emosi

10 Langkah Praktikal dalam mengurus emosi. Urus emosi sebelum bertambah parah.
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Self Improvement      


Transcripts - 10 Langkah Urus Emosi

 • 1. Ahli Grup Pintar Emosi, Pintar Fikir Hidup Sejahtera
 • 2. Sebarang bahagian di dalam buku ini tidak dibenarkan diterbit semula, disimpan dalam bentuk elektronik, mekanikal, penggambaraan semula atau sebahagiannya tanpa kebenaran bertulis daripada penulis Fatimah Haslina Hakcipta Fatimah Haslina & The HOTS Program Terbitan pertama : Mac 2015
 • 3. Buku ini bertujuan memberikan pengetahuan dan kemahiran yang mudah dan lengkap langkah demi langkah mengurus emosi. Buku ini sangat berguna kepada semua golongan orang awam tanpa mengira umur, bangsa dan agama. Buku ini mudah difahami dan dihayati kerana penerangan dan contoh yang diberikan adalah mudah. Adalah diharapkan buku ini dapat memenuhi permintaan bahan bacaan dalam pengurusan emosi.
 • 4. Manusia berEMOSI Takut Marah Sedih / Kecewa Gembira
 • 5. Di antara EMOSI yang dialami manusia .....
 • 6. Apakah EMOSI yang anda alami? Sesi Pengenalan 10 LANGKAH URUS EMOSI KECEWA
 • 7. BESARmanakah KEKECEWAAN anda? Sekiranya __________ anda lebih besar dari bulatan-bulatan ini. Lukiskan bulatan baru di belakang kertas ini. Sesi Pengenalan 10 LANGKAH URUS EMOSI kekecewaan
 • 8. Nota : Saiz bulatan, ketebalan garis bulatan dan contengan menggambarkan besar/berat atau kecil/ringannya tahap tekanan emosi yang dialami. Kertas Bulatan besar dan penuh satu kertas tanpa contengan menggambarkan tekanan emosi yang dialami besar tetapi tidak berat hingga menekan jiwa.
 • 9. Nota : Saiz bulatan, ketebalan garis bulatan dan contengan menggambarkan besar/berat atau kecil/ringannya tahap tekanan emosi yang dialami. Kertas Bulatan besar dan penuh satu kertas dengan contengan dan garis bulatan yang tebal menggambarkan tekanan emosi yang dialami besar berat dan amat melukakan. Disyorkan bertemu kaunselor segera untuk menjalani sesi kaunseling.
 • 10. Apabila saya KECEWA . Saya Kecewa apabila keputusan peperiksaan saya rendah Bagaimana rupa kamu. Lukiskan. Langkah 1
 • 11. Nota : Selepas melukis rupa diri sendiri. Begitulah rupa kamu apabila dilanda emosi sekian-sekian. Tanya soalan ini, "Apakah suka rupa sebegini?" Ambil cermin dan lihat muka sendiri. Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam bersabda (di dalam hadith riwayat Imam Muslim daripada Abi Hurairah Radhiallahu ‘anhu): "Sesungguhnya Allah tidak melihat (menilai) kepada tubuh badan kamu, juga tidak kepada rupa paras kamu tetapi Allah melihat (menilai) kepada hati kamu." Apa yang ada pada hati dan fikiran terzahir pada wajah. Penciptaan Cermin adalah ilham daripada Allah Swt kepada manusia untuk melihat pantulan diri seseorang. Perbuatan mencermin diri bukanlah sekadar bagi menilai kekemasan, kebersihan, mahupun kecantikan yang ada pada diri kita tetapi juga bagi melihat siapakah diri kita yang sebenarnya. Cermin digunakan untuk melihat menerusi pandangan hati dan keimanan kita dengan penuh kejujuran, tulus dan keikhlasan.
 • 12. Langkah seterusnya. Tuliskan semula apakah yang difikirkan sewaktu dilanda emosi tersebut. Tulis semuanya pada helaian Langkah 2. Tulis dengan jujur. Tulis dengan hati.
 • 13. Langkah 2 Apabila saya rasa kecewa , fikiran ini terbit dalam kepala saya. Saya rasa nak mati. Masa depan saya gelap. Tiada siapa yang memahami saya. Kenapa dia buat begitu?
 • 14. Dapatkan ebook praktikal 10 Langkah Urus Emosi. Hubungi penulis FATIMAH HASLINA (kbpa) Pages The HOTs email: fatimahhaslina1@gmail.com
 • 15. Dilahirkan di Ipoh Perak. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan ACS Kampar. Melanjutkan pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana Muda Bimbingan dan Kaunseling di Universiti Putra Malaysia (UPM). Menjawat jawatan sebagai guru dan Kaunselor Berdaftar Perakuan Amalan di sekolah menengah di Ipoh Perak selama 12 tahun. Bergiat aktif dalam Pembangunan Modul dan Latihan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi serta pengurusan emosi untuk kanak-kanak dan remaja. FATIMAH HASLINA BINTI MOHD TAP Hubungi penulis FATIMAH HASLINA (kbpa) Pages The HOTs email: fatimahhaslina1@gmail.com Akan datang... Modul Pintar Emosi untuk kanak-kanak dan remaja.

Related Documents