Nacionalni parkovi Nacionalni park je rezervat prirodnih, polu-prirodnih ili razvijenih zemljišta koje se deklarise ...
 Nacionalni parkovi su zasticena oblast Međunarodnog udruženja za zaštitu prirode - Kategorija II. Kao pojam se p...
Nacionalni parkovi Srbije Tara Djerdap Kopaonik Fruska Gora Sar planina
Najpoznatiji parkovi u svetu Yellowstone Čile, nacionalni park Torres del Paine Uluru - Kata Tjuta Josemitski ...
Yellowstone  Јелоустоун (енгл. Yellowstone) је наци...
Yellowstone
Национални парк Торрес дел Паин  Торрес дел Паин чилеански је национални парк, који је 1978. проглашен резерватом б...
Национални парк Торрес дел Паин
Јосемити Јосемити је национални парк у Сједињеним Америчким Државама основан 1890. године, површине 308.074 хе...
Национални парк Денали Национални парк Денали (енг. Денали Натионал Парк) један је од 58 националних паркова смеш...
Национални парк Денали
УлуруУлуру (Аиерс Роцк), камено брдо, наводно највећи камени монолит на свету смештен у јужном делу Северног територија, ...
Улуру
Grand Canyon Grand Canyon(eng. Grand Canyon National Park) је један од 58 националних паркова Сједињених Америчких Д...
Grand Canyon
RADILE NADA VITAS JELENA MILOSEV MARIJA DJURIC VIII-4
of 16

Nacionalni parkovi vitas, milošev, đurić

Published on: Mar 3, 2016


Transcripts - Nacionalni parkovi vitas, milošev, đurić

 • 1. Nacionalni parkovi Nacionalni park je rezervat prirodnih, polu-prirodnih ili razvijenih zemljišta koje se deklarise kao posed koji poseduje drzava.
 • 2.  Nacionalni parkovi su zasticena oblast Međunarodnog udruženja za zaštitu prirode - Kategorija II. Kao pojam se prvi put definise na području Yellowstone (Yellowstone) u Sjedinjenim Američkim Državama, 1872. godine na površini od 888.708 hektara.
 • 3. Nacionalni parkovi Srbije Tara Djerdap Kopaonik Fruska Gora Sar planina
 • 4. Najpoznatiji parkovi u svetu Yellowstone Čile, nacionalni park Torres del Paine Uluru - Kata Tjuta Josemitski nacionalni park Denali nacionalni park Grand kanjon
 • 5. Yellowstone  Јелоустоун (енгл. Yellowstone) је национални парк Сједињених Америчких Држава који се простире на подручјима три западноамеричке савезне државе: Вајоминг, Монтана и Ајдахо. Назив парка потиче од имена реке Јелоустоун коју су француски трапери због жутих литица Јелоустоун Гранд Кањона прозвали Roche Jaune, да би амерички трапери после тај назив превели на енглески Јелоустоун.  У парку се налази једна од највећих светских окамењених шума, која је састављена од Реке и језера покривају око 5 посто стабала која су се, након што су у површине парка, а највећа водена површина је језеро Јелоустоун. давној прошлости била затрпана Језеро Јелоустоун је 122 метра пепелом и земљом, из дрва дубоко а његова обала је дугачка око претворила у минерализиране 177 km. материјале
 • 6. Yellowstone
 • 7. Национални парк Торрес дел Паин  Торрес дел Паин чилеански је национални парк, који је 1978. проглашен резерватом биосфере УНЕСЦО-а. Смештен је у најјужнијој чилеанској региону: КСИИ. регија Магалланес и де ла Антартица Цхилена, око 130 км северно од града Пуерто Наталес. Главни град Сантјаго де Цхиле налази се далеко око 2500 км ваздушне линије северније. Подручје на истоку граничи са аргентинским националним парком Лос Глациарес. Налази се на простору између субполарних шума и патагонских степа. Парк је отворен током целе године, а сваке године посети га готово 100 000 туриста. Са 242.242 хектара површине један је од највећих и најљепших националних паркова у Чилеу. Обилује животињама попут: љама, гванака, кондора, пума и лисица.
 • 8. Национални парк Торрес дел Паин
 • 9. Јосемити Јосемити је национални парк у Сједињеним Америчким Државама основан 1890. године, површине 308.074 хектара. Налази се у Калифорнији у планинама Сијера Неваде (САД). Јосемити је познат по предивним пределима и по шумама секвоје. То је један од најпознатијих и најпосећенијих паркова у Сједињеним Америчким Државама. Josemitska dolina Najspektakularnija i najatraktivnija za turiste je Josemitska dolina koja se nalazi u jugozapadnom delu parka. Dolina je dugačka 11 km. i oivičena je sa strmim granitnim grebenima koji se uzdižu i do 1.200 m. iznad dna doline.
 • 10. Национални парк Денали Национални парк Денали (енг. Денали Натионал Парк) један је од 58 националних паркова смештених у Сједињеним Америчким Државама. Смештен је у унутрашњости америчке савезне државе Аљаска, ау саставу Националног парка Денали, као највећа атракција, налази се 6194 м висока планина Mount McKinley која је највиша планина северноамеричка.
 • 11. Национални парк Денали
 • 12. УлуруУлуру (Аиерс Роцк), камено брдо, наводно највећи камени монолит на свету смештен у јужном делу Северног територија, 450 километара југозападно од Алице Спрингса, Аустралија. Улуру је грађен од црвеног пешчара, обима је 9,4 километра а уздиже се на 240 метара висине и налази се на подручју националног парка Улуру. За Абориџине је ова древна црвена стена одувек била свето и мистично место. Данас је прерасла и у национални симбол. То је брдо од пешчара које су кретања Земљине коре изгурала на површину пре отприлике 500 милиона година. Највећи део брда данас је под околним морем пешчаних дина. Види се само заравњени врх висок 385 м Камену прашину широку око 3 км прекривају фини паралелни слотови. При дну Аиерс Роцк има обим 10 км, а на свим странама у њему су урезане шпиље и рупе. На североисточној страни одвојила се камена плоча висока 150 метара, коју називају кенгуров реп.
 • 13. Улуру
 • 14. Grand Canyon Grand Canyon(eng. Grand Canyon National Park) је један од 58 националних паркова Сједињених Америчких Држава, налази се у Америчкој савезној држави Аризони. Овај Национални парк налази се на попису UNESCO-ove Светске баштине. Općenito [uredi] Grand Canyon je kanjon veoma strmih litica koji je milijunima godina dubila i izdubila rijeka Colorado i sastavni je dio istoimenog nacionalnog parka, jednog od najstarijih u SAD. Jedan od najvećih pristalica i obožavatelja kanjona je bio američki predsjednik Theodore Roosevelt koji je ovdje puno puta uživao u krajoliku i lovu na pume (planinske lavove). Први забележени сусрет једног Европљанина догодио се кад је Шпанац c Garcia Lopez de Cardenas 1540. године посетио овај крај. Прва научна експедиција коју је водио John Wesley Powell догодила се 1869. године.
 • 15. Grand Canyon
 • 16. RADILE NADA VITAS JELENA MILOSEV MARIJA DJURIC VIII-4

Related Documents