Народна пословица
 Пчела је врста инсекта.
 На Земљи постоји око
20 000 врста пчела
распрострањених
скоро у свим
подручјима света.
 Велич...
 Солитарне пчеле (дивље или
усамљене)живе усамљено и углавном
не стварају веће резерве хране.
 Бумбари прикупљају цветни...
 Матица је једина женка у пчелињем
друштву, чији је задатак ношење јаја и
тиме обезбеђивање опстанка друштва,
као и држањ...
 Претпоставља се да
трећина људске хране
зависи од опрашивања
које чине пчеле.
 Она обавља све
послове у пчелињем
друштву: храни легло,
сакупља нектар,
цветни прах, прополис
(пчелињу смолу),
гради саћ...
 Пчеле убице пореклом су из Африке. Ове
пчеле реагују веома бурно и на најмањи
поремећај око своје кошнице.Уколико су
дос...
 Главним непријатељима
пчела се могу сматрати:
пчелиња ваш, мрави,
мишеви, птице, сви већи
инсекти, сви загађивачи
природ...
 Сматра се да су
голубови припитомљени
пре много ,много
година.Има их свуда по
свету.
 Некада давно само су
племићи могл...
 Врста голубова има
много.
 Домаће голубове
можемо да поделимона
две основне групе.
 Украсне голубове који
се узгајају ...
 Збијене су грађе и имају
кратак врат, кратке и уске
носеве.Перје је од
једноставно обојеног до
тропско шареног.
Искључив...
 Голубија гнезда
голубови најчешће
израђују од штапића
пронађених у
природи.Гнезде се
претежно на дрвећу и у
грмљу.
 На ...
 Јастреб
 Лисица
 Мачка
 Човек
 Врабац је род птица
певачица.
 Врабац је
најраспрострањенија
птица на свету.
 Мужјак има плавкасто
сиво теме и затиљак
оивичен кестењасто
смеђим пољем које
почиње код очију и
завршава се на
затиљку....
 Женка нема сивкасти
затиљак ,нити црни
кљун и главу, лако их
је разликовати.
 Тек излежени
младунци немају перје.
Млади ,стари неколико
дана имају меко
тамносмеђе паперје и
светли, жути кљун.
 Врапци граде мала и
неуредна гнезда, која се,
зависно од могућности,
налазе на гранама дрвећа
или у жбуњу, у
природним р...
 Распон крила је око 25
центиметара.Кад
лети ,маше крилима
неколико пута у
секунди. Одлично и
брзо лети.Под крилима
се на...
 Храни се семенкама и
инсектима, обично
мањим лептирима.У
пролеће храна му је
нектар из цвећа жуте
боје, пауци, воће.
 Мачке
 Сове
 Јастребови
 Кућне мачке живе у просеку
између 14 и 20 година, премда је
најстарија позната мачка живела
чак 36 година.
 Већина мача...
 Мачке прикупљају
снагу спавањем више од
већине других животиња,
нарочито док расту. Због
њихове ноћне природе, код
мачак...
 Мачке могу да избаце канџе
на различиту дужину, у
зависности од тога да ли
лове, да ли се бране, пењу ...
По вољи могу д...
 Тестови указују да је
мачји ноћни вид
супериорнији од
човековог, а дневни
лошији.
 Мачке разликују
боје, али не и сличн...
 Домаћа мачка лови и храни се
око хиљаду различитих врста
животиња.
 Чак ће и добро ухрањене
кућне мачке ловити и
убијат...
 Мачке су познате по
својој чистоћи. Мачке
се чисте тако што
лижу своје крзно.
 Мачке се
споразумевају говором
тела, гла...
 О расположењу мачке се пуно
тога може закључити по начину
на који држи реп. Ако не желе да
скрену пажњу на себе, стоје п...
vulovic.biljana07@gmail.com
Prezentacija životinje
Prezentacija životinje
of 31

Prezentacija životinje

Prezentacija uz tematski dan " Zlo je ko ne zna, a učiti se ne da" - Pčela , golub, mačka, vrabac
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Education      


Transcripts - Prezentacija životinje

 • 1. Народна пословица
 • 2.  Пчела је врста инсекта.  На Земљи постоји око 20 000 врста пчела распрострањених скоро у свим подручјима света.  Величина се креће од 2 mm до 4 cm.  Претежно су црне или сиве боје.
 • 3.  Солитарне пчеле (дивље или усамљене)живе усамљено и углавном не стварају веће резерве хране.  Бумбари прикупљају цветни прах задњим ногама и хране се углавном нектаром. Стварају мања гнезда у земљишту, са мањим резервама хране.  Безжаочна пчела не може прилагодити узгоју у кошници.  Праве пчеле (праве осе) и живе у друштвима  Друштвене пчеле су пчеле које живе друштвеним животом и код којих јединке ван пчелиње заједнице не могу да преживе
 • 4.  Матица је једина женка у пчелињем друштву, чији је задатак ношење јаја и тиме обезбеђивање опстанка друштва, као и држање пчелињег друштва на окупу.Она се од пчеле радилице разликује и по изгледу. Њено тело је много дуже и трбушни део тела је отвореније бронзане боје, ноге су дуже , а леђа без длачица.На задњим ногама она нема корпице за одлагање цветног праха (као радилице) и облик жаоке је другачији него код радилице. Матица се у кошници креће у правцу кретања Сунца. Ујутро је у источном делу кошнице, у подне је између средишњих рамова, а увече на западној страни
 • 5.  Претпоставља се да трећина људске хране зависи од опрашивања које чине пчеле.
 • 6.  Она обавља све послове у пчелињем друштву: храни легло, сакупља нектар, цветни прах, прополис (пчелињу смолу), гради саће, одржава чистоћу, брани кошницу од уљеза, храни и негује матицу, производи мед,млеч,...
 • 7.  Пчеле убице пореклом су из Африке. Ове пчеле реагују веома бурно и на најмањи поремећај око своје кошнице.Уколико су доста узнемирене, могу остати љуте и до неколико дана.  Када пчела убица убоде својом жаоком, испушта се феромон који јако дражи остале пчеле и позива их на убод.  Као и све друге пчеле и ова пчела умире након убода.  Уколико будете нападнути, можете побећи овим пчелама јер споро лете, али јуриће вас дуже.Приликом бекства од најезде, потребно је само бежати праволинијски како би заштитили своје лице.Избегавати трчање око других људи, јер ће и они бити нападнути. 
 • 8.  Главним непријатељима пчела се могу сматрати: пчелиња ваш, мрави, мишеви, птице, сви већи инсекти, сви загађивачи природе, дивље и домаће животиње, олује и ветрови и човек са нестручним и несавесним опхођењем.
 • 9.  Сматра се да су голубови припитомљени пре много ,много година.Има их свуда по свету.  Некада давно само су племићи могли да узгајају расне голубове ,док су сељаци смели да држе само дивље и полудивље голубове.
 • 10.  Врста голубова има много.  Домаће голубове можемо да поделимона две основне групе.  Украсне голубове који се узгајају због своје изузетне лепоте и спортске голубове који се узгајају због својих летачких особина.
 • 11.  Збијене су грађе и имају кратак врат, кратке и уске носеве.Перје је од једноставно обојеног до тропско шареног. Искључиво су копнене птице и добри летачи.  Голубови се хране семењем, воћем и биљкама.  Од свих врста голубова најпознатији је домаћи голуб који служи и као голуб писмоноша.
 • 12.  Голубија гнезда голубови најчешће израђују од штапића пронађених у природи.Гнезде се претежно на дрвећу и у грмљу.  На јајима наизменично леже мужјак и женка.  За разлику од осталих птица производе властито млеко. Родитељи њиме хране своје младе.
 • 13.  Јастреб  Лисица  Мачка  Човек
 • 14.  Врабац је род птица певачица.  Врабац је најраспрострањенија птица на свету.
 • 15.  Мужјак има плавкасто сиво теме и затиљак оивичен кестењасто смеђим пољем које почиње код очију и завршава се на затиљку.Образи су светло сиви до белкасти. Груди и трбух пепељасто сиви, а подваљак , грло и кљун су црне боје. Леђа су смеђа са уздужним црним пругама.
 • 16.  Женка нема сивкасти затиљак ,нити црни кљун и главу, лако их је разликовати.
 • 17.  Тек излежени младунци немају перје. Млади ,стари неколико дана имају меко тамносмеђе паперје и светли, жути кљун.
 • 18.  Врапци граде мала и неуредна гнезда, која се, зависно од могућности, налазе на гранама дрвећа или у жбуњу, у природним рупама дрвећа, у зградама, или заузимају гнезда других врста птица. Величина гнезда је до 8 јаја, а бригу о њима воде оба родитеља .
 • 19.  Распон крила је око 25 центиметара.Кад лети ,маше крилима неколико пута у секунди. Одлично и брзо лети.Под крилима се налази бела мрља.
 • 20.  Храни се семенкама и инсектима, обично мањим лептирима.У пролеће храна му је нектар из цвећа жуте боје, пауци, воће.
 • 21.  Мачке  Сове  Јастребови
 • 22.  Кућне мачке живе у просеку између 14 и 20 година, премда је најстарија позната мачка живела чак 36 година.  Већина мачака има подигнуте уши. За разлику од паса, спуштене уши су права реткост. Када је уплашена или љута, мачка уз фрктање и режање, повија уши уназад. Мачка ће такође повити уши уназад и док се игра, или када је заинтересује звук који јој долази са леђа.
 • 23.  Мачке прикупљају снагу спавањем више од већине других животиња, нарочито док расту. Због њихове ноћне природе, код мачака предвече долази до жеље за игром које неки називају „вечерње лудило“, „ноћно лудило“ или „луди час“.  Раширено веровање каже да се мачка увек дочека на ноге; то се углавном и дешава, али не увек. Мачке су способне за веома прецизан ход.
 • 24.  Мачке могу да избаце канџе на различиту дужину, у зависности од тога да ли лове, да ли се бране, пењу ... По вољи могу да избацују канџе на само једној или више шапа. Такође, мачке избацују канџе и када ходају по меканим површинама (кревету, тепиху итд.) или када их човек држи, обично када су њихове предње шапе у близини човекових рамена.
 • 25.  Тестови указују да је мачји ноћни вид супериорнији од човековог, а дневни лошији.  Мачке разликују боје, али не и сличне нијансе.  Боја очију код мачака варира. Најчешће су то златна, зелена и на ранџаста.
 • 26.  Домаћа мачка лови и храни се око хиљаду различитих врста животиња.  Чак ће и добро ухрањене кућне мачке ловити и убијати птице, мишеве, пацове и друге мање животиње из околине. Оне често свом власнику поклањају своје трофеје. Мотив није потпуно јасан, али се сматра да је то пријатељско понашање
 • 27.  Мачке су познате по својој чистоћи. Мачке се чисте тако што лижу своје крзно.  Мачке се споразумевају говором тела, гласом и мирисима.
 • 28.  О расположењу мачке се пуно тога може закључити по начину на који држи реп. Ако не желе да скрену пажњу на себе, стоје по страни, реп сасвим усправе и избегавају поглед присутних. Јако савијен врх усправног репа значи пријатељски поздрав или понекад унапред радовање нечему што очекују од човека. Подигнут реп са лагано савијеним врхом значи радост, задовољство или напетост. Накострешен реп знак је претње и агресивности, док махање репом одражава несигурност и неодлучност.
 • 29. vulovic.biljana07@gmail.com